vrijdag 27 augustus 2010

Via Pijn

Deze keer geen foto van Roof, maar tekst van Bird....

Omdat ikzelf heb ervaren hoe "makkelijk" het is om op mijn blog aan te geven hoe het met me gaat hebben we bedacht dat ik hier even in het kort laat weten dat ViaRoof, de weg van Roof, de laatste weken Via Pijn was.

Precies een jaar geleden, in Italië, kreeg Peet pijn in de nek. Na veel smeersels en slapeloze nachten ging het langzaam beter. Net tijdens de vakantieweken was de pijn dus op het ergst....

In oktober kwam de pijn echter terug. Weer slapeloze nachten, weer dokters en deze keer ook maandenlange fysio om de schijnbaar beknelde zenuw los te krijgen. Dat lukte. Langzaam verdween de pijn en was alles weer "normaal".

De derde week van juli zijn Roof en ik standaard vrij. Jaren achtereen liepen we in die week de 4daagse van Nijmegen, nu doen we dat al jaren niet meer, maar toch, toch zijn we de derde week van juli vrij.

En jawel... de pijn kwam terug. Dit keer met uitstraling naar schouder, borst, arm en zelfs vingers. Weer naar de huisarts, zelfs naar de weekendarts. Vanaf de 3e week van juli slikte ze per dag 8 paracetamol en sliep ze niet één keer meer dan drie uur achter elkaar. Fysio, acupunctuur en ook een manueel therapeut kwamen er wekelijks een paar keer aan te pas. Volgens de kenners moest de zenuw toch een keer minder bekneld raken. Ze kreeg sterkere paracetamol, maar bleef zoals Peetje in het hele leven staat, positief.

De vakantie naar Italië kwam dichterbij en na weken pijn en slecht slapen waren we daar meer aan toe dan ooit. Warmte en ontspanning zou ons vast goed doen. Gaan we wel of gaan we niet. We gingen....... naar ons Italië, Bella Italië. Een osteopaat uit Goes gaf het extra zetje, de pijn was er nog wel, maar aanzienlijk minder.

Vorige week zaterdag vertrokken we, vol goede moed en een halve koffer aan paracetemollen. 1400 km heen en drie dagen later weer 1400 km terug. Het ging dus niet........ Helaas, de pijn werd heftiger dan ooit.

Donderdag waren we terug in Nederland en om 5 uur waren we bij weer een andere arts met een noodkreet. "Dokter, al weken heeft ze pijn, al weken slaapt ze niet. Weken lang wordt ze door verschillende artsen en peuten behandeld, maar niets helpt. Geef haar tenminste iets waarmee ze eindelijk kan slapen, want ze is dood en dood op..."

Spuit in haar rug, pijnstillers en zelfs valium om even rust te krijgen.
Eenmaal thuis kregen we via via een gouden tip........ "Ga naar Brugge, daar zitten de kenners, daar hoef je niet via allerlei wegen te hopen dat je een scan krijgt, daar wordt je gewoon geholpen..."

Vandaag reden we dus naar Brugge. Binnen een half uur lag ze in de CT-scan en weer een uur later zaten we tegenover de arts: "Mevrouw Roovers, het is een zeer duidelijke nekhernia............"

Weer een uur later zaten we op de afdeling pijnbestrijding en kreeg ze onder algehele narcose een spuit in haar hals.

Die spuit wordt over twee weken herhaald. Voor die tijd wordt er ook een MRI-scan gemaakt en ondergaat ze een zenuwtest.

Mocht spuit twee niet afdoende zijn volgt spuit drie en als ook die niet helpt een operatie.

Het is niet het leukste bericht, een nekhernia, maar we weten in elk geval wat ze heeft. We zitten in de juiste molen en draaien zal ie, want de komende weken moeten we vaak naar Brugge.

Voor nu, Peet slaapt, heerlijk, lang geleden.
Voor nu, liggen er minstens zoveel medicijnen om de pijn weg te halen.

We hopen op een uitwerking van de spuiten, we hopen op rust.
En omdat we weten dat er veel mensen meeleven, de één wel op de hoogte van Roofs pijn, de ander in mindere mate, laten we via deze blogpost weten hoe het nu is.

Het wordt hopelijk geen vervolgverhaal, maar gewoon een punt uit.
Roof heeft een nekhernia en het academische ziekenhuis in Brugge met al haar kunde lost dat op. Punt.

Met dank aan grote zus die ervoor zorgde dat we eindelijk deden wat we moesten doen en er ook vandaag weer een hele dag bij was.

M

8 opmerkingen:

 1. poeh, wel een andere vakantie dan gehoopt. maar gelukkig zitten je nu op een plek waar ze P goed kunnen helpen. heel veel sterke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik volg...hoop op een goede lange nacht. Zet h'm op meiden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dan zijn de rollen plotseling omgedraaid....
  Omdat ik weet dat jullie zo'n sterk koppel zijn, weet ik ook dat het ook deze keer helemaal goed zal komen.
  Maar wel sterkte gewenst voor de komende behandelperiode. Kop op! Al zal dat voor Roof letterlijk soms moeilijk zijn.
  Liefs,
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Roof en Swingie!

  Wat een ellende voor jullie! Hoop dat pijn snel weg is en dat volgend jaar jullie heerlijk kunnen genieten in Marina di Bibbona!
  Succes en sterkte

  Ciao Jowannes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @allen: dank jullie wel. Zit inmiddels half stoned van de pillen, maar heb gelukkig minder pijn. Komende weken nog vaak naar Brugge, maar dat geeft me zeker moed. Verder af en toe een broodje tri colore (mozzarella, tomaat en basilicum), zodat we toch een beetje in Italië zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Naar. Ik hoop dat het allemaal snel goed zal komen en dat die welverdiende vakantie er later alsnog inzit.

  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een beetje late reactie maar ook namens mij heel veel sterkte! Ik had jullie een overheerlijke vakantie gegund, maar goed... die houden jullie tegoed. Nu eerst een (voor)spoedig herstel voor Roof. Dat je maar weer snel af mag kicken van deze zooi... op naar cijfer 0!

  En Bird, reuze bedankt voor deze posting. Je bent het duidelijk nog niet verleerd :-)

  BeantwoordenVerwijderen